İslahiye Belediyesi Bünyesinde kurulan Yesemek Kadın Kooperatifi her geçen gün üretim kapasitesini ve çeşitliliğini artırarak, İslahiye’nin kazanımlarına yenisini ekliyor. İslahiye Belediyesi Bünyesinde kurulan Yesemek Kadın Kooperatifi her geçen gün üretim..
İslahiye Belediyesi Bünyesinde kurulan Yesemek Kadın Kooperatifi her geçen gün üretim kapasitesini ve çeşitliliğini artırarak, İslahiye’nin kazanımlarına yenisini ekliyor.
İslahiye Belediyesi Bünyesinde kurulan Yesemek Kadın Kooperatifi her geçen gün üretim kapasitesini ve çeşitliliğini artırarak, İslahiye’nin kazanımlarına yenisini ekliyor.
Kemal Vural’ın İslahiye Belediye Başkanı Olmasının ardından İlçede kadınların Üretim ve İstihdama katılması, bölgede yetişen ürünlerin işletilip değerlendirilmesi ve amacıyla kurulan Yesemek Kadın Kooperatifi 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan deprem felaketi sonrasında Küllerinden yeniden doğarak İslahiye için çalışmaya, üretmeye ve İslahiye’ye kazandırmaya devam ediyor.
DEPREMDE KÜLLERİNDEN YENİDEN DOĞDULAR
6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Asrın Felaketi deprem sonrasında İslahiye’de % 70 yıkım yaşanmış bu zorlu dönemde İslahiye Yesemek Kadın Kooperatifi Belediye Başkanı Kemal Vural’ın talimatı ve Kooperatif müdürü Mehmet Veriralmaz’ın koordinesinde küllerinden yeniden doğdu. Deprem öncesinden daha güçlü bir yapı, daha fazla üretim, daha fazla istihdam sağladı ve her geçen gün sağlamaya da devam ediyor.
5 BİN KİŞİYE YEMEK VERDİLER
6 Şubat depreminin ardından vatandaşların evleri, işyerleri yıkılmış, lokantalar kapanmıştı. Vatandaşlar bir kase sıcak çorbaya, 1 tabak sıcak yemeğe hasret kalmışlardı.
İşte İslahiye Belediyesi ve Belediye Başkanı Kemal Vural’ın talimatı ile hemen toparlanan Yesemek Kadın Kooperatifi Belediye garajı altındaki yemekhanenin kapasitesini artırarak günlük 5 bin civarında depremzede vatandaşa sıcak yemek verdiler.
Deprem sonrası ise Belediye işçilerine ve yemek yapmakta zorlanan vatandaşlara yemek üretmeye devam ettiler. Bir taraftan da belediye bünyesinde kurmuş oldukları Gönül sofrası ile yemek yapamaz durumda olan vatandaşlara yemek yapmaya devam ediyorlar.
CENAZELERE İLK GÜN YEMEĞİ
İslahiye Belediyesi İlçe genelindeki ihtiyaç sahibi ailelere cenazelerde ilk gün yemeği vermeye devam ediyor.
YÖRESEL ÜRÜNLERİ DEĞERLENDİRİYORLAR
İslahiye’de depremzede kadınlar, belediyenin kurduğu kooperatifin çatısı altında sebze ve meyveleri işleyerek üretim yapıp, geçimlerini sağlıyor. Kadınlar doğal ürünlerle salça, koruk ekşisi, pekmez gibi ürünler üreterek Türkiye’nin her yerine pazarlıyor.
İslahiye ilçesinde depremzede kadınlar, belediyenin kurduğu kooperatifin çatısı altında sebze ve meyveleri işleyerek üretim yapıp, geçimlerini sağlıyor.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin vurduğu İslahiye’de yaraların sarılması adına İslahiye Belediyesi desteğiyle Yesemek Kadın Girişimi Üretim ve İşleme Kooperatifi, üretime katkı sağlaması amacıyla 21 depremzede kadına teorik ve pratik eğitim verildikten sonra üretime başladı. Kadınlar kendileri acı, tatlı biber ve domates salçasını doğal olarak üretiyor. Kırsal mahallelerde kadınların bahçelerinde yetiştirdikleri, patlıcan, kekik, üzüm, nar, acur, turşuluk biber gibi ürünleri satın alarak köylü kadınlara destek oluyor. Satın aldıklarıyla, koruk ekşisi, pekmez, patlıcan kurusu, kuru üzüm, nar ekşisi gibi ürünleri işleyerek üreten depremzede kadınlar, ürünlerini Türkiye’nin her yerine pazarlıyor.
‘DEPREMİN ACISINI ÇALIŞARAK UNUTUYORUZ’
Depremin acısını çalışarak unuturken hayata tutunmaya çalışıyoruz diyen Halime İma, ‘Depremzede kadınlar olarak, acı, tatlı biber ve domates salçalarımızı doğal olarak üretiyoruz. Kadınlar olarak tarlada kendimiz toplayıp, kendimiz temizleyerek salçalarımızı güneşte kurutarak doğal olarak hazırlayıp, halkımıza sunuyoruz. Belediyemizin destekleriyle kurulan kooperatifin çatısı altında hem depremin stresini atarken, hem de bu zor dönemde evimize ekmeğimizi götürerek hayata tutunmaya çalışıyoruz’ dedi.
Deprem sonrası kadınları üretime kattıklarını belirten Kooperatifin Sorumlu Müdürü Mehmet Veriralmaz ise ‘Yesemek Kadın Kooperatifi üyesi 21 kadın üyemiz ile burada tarladan topladıkları İslahiye biberini salça haline getirdikten sonra doğal ortamda güneşte kurutarak, 1 veya 2 kiloluk kavanozlarla Türkiye’nin her tarafına gönderiyoruz. Amacımız daha fazla kadın istihdam sağlayarak üründe markalaşmaktır’ diye konuştu.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)