İslahiye’ de, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından Taşlıgeçit Höyük ve Hamaç Höyük’te yürütülen kurtarma kazılarının ikinci etabı tamamlandı. Gaziantep’in İslahiye İlçesinde ,Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep Üniversitesi Arkeoloji..
İslahiye’ de, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından Taşlıgeçit Höyük ve Hamaç Höyük’te yürütülen kurtarma kazılarının ikinci etabı tamamlandı.
Gaziantep’in İslahiye İlçesinde ,Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından Taşlıgeçit Höyük ve Hamaç Höyük’te yürütülen kurtarma kazılarının ikinci etabı tamamlandı.
İslahiye’de,2019 yılında Gaziantep Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atilla Engin başkanlığında yüzey araştırması yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı başkanlığında, Gaziantep Üniversitesi’nin bilimsel danışmanlığında tamamlanan çalışmaların ardından 2021 yılında ilk etabı yapılan Taşlıgeçit Höyük ve Hamaç Höyük’teki kazılara verilen aranın ardında 2022 yılı Eylül ayında tekrar başlatılan kurtarma kazılarında farklı dönemlere ait eserler gün yüzüne çıkarıldı.
Hamaç Höyük’te 15 farklı alanda yürütülen ikinci sezon çalışmalarında, Helenistik döneme ait Hermes’in barışı simgeleyen asası ‘kerykeion’ ve aynı zamanda bölgedeki hekimliği de anlatan bronz sikke dikkat çekerken, Geç ve Orta Demir Çağı tabakalarına ulaşılırken, çanak-çömlek, pişmiş topraktan ve taştan dokuma ağırlıkları ,damga mühürler ,çeşitli süs eşyaları, öğütme taşları, metal alet ve silahlar gibi yüzlerce eser bulundu.
Hitit İmparatorluğunun mimari kalıntıları tespit edilen 7 farklı noktada 700 metrekare alanda yürütülen Taşlıgeçit Höyük kazılarında, sur duvarı, mimari kalıntılar, dokuma ağırlıkları, pişmiş topraktan yapılmış kaplar, vazolar, metal alet ve silahlar bulundu.
Taşlıgeçit ve Hamaç Höyük’ün ikinci etap kazı çalışmalarına 19 arkeolog ve 120 kişilik işçi grubuyla gerçekleştirildi.
Kış koşulları ve barajın su tutacak olması nedeniyle ara verilen ikinci etap kazı çalışmalarında şu ana kadar önemli eserlere ulaşıldığını vurgulayan Gaziantep Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr.Atilla Engin, “Hamaç Höyükte Helenistik döneme ait bronz sikke, Taşlıgeçit Höyük’te ise Hitit İmparatoluğunun mimari kalıntılarına ulaşıldığını, her iki höyükteki kazılarda yüzlerce eser bulduklarını, 2022 yılı Eylül ayında başlayan kazı çalışmalarına ara verdiklerini ,mevsim şartlarının uygun olduğu aylarda yeniden başlamayı planlıyoruz ” diye konuştu
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)